Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zonnepanelen huren of kopen

zonnepanelen huren of kopen

De laatste maanden is de zoekterm ‘Zonnepanelen huren of kopen’ enorm populair geworden. Aan zonnepanelen hangt een hoog prijskaartje. Hoewel het kopen van zonnepanelen u het beste rendement op uw investering geeft, heeft niet iedereen het geld bij de hand om de aanloopkosten van zonnepanelen te dekken.

Gelukkig kunnen huiseigenaren profiteren van financieringsopties of zonnepanelen huren zodat zij ook de overstap kunnen maken naar zonne-energie betaalbaarder.

Zonnepanelen vergelijken? Ontvang tot 5 offertes

Binnen 1 minuut geregeld. Zonder verplichtingen.

Maar wat is nou beter, zonnepanelen huren of kopen?We zullen eens kijken naar de financiële voordelen van het leasen ten opzichte van het kopen van zonnepanelen, om u te helpen uitzoeken hoe u uw zonne-energie systeem moet financieren.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen huren of kopen?

Het belangrijkste verschil tussen zonnepanelen huren of kopen is wie de eigenaar van het systeem is. Wanneer u zonnepanelen koopt, contant of via een lening, bent u de eigenaar van de zonnepanelen.

Met een het huren van zonnepanelen hoeft u geen fikse kosten vooraf te betalen om zonnepanelen op uw dak te installeren. In plaats daarvan installeert en bezit een zonne-energiebedrijf het zonnesysteem en op die manier wordt zonnepanelen huren als particulier erg laagdrempelig.

U mag alle zonne-energie gebruiken die uw systeem opwekt, waardoor uw energierekening lager uitvalt en u direct tot €820 per jaar kunt besparen! In ruil voor het gebruik van zonne-energie betaalt u maandelijks een leasebedrag aan het zonne-energiebedrijf. Dit bedrag kan variëren van €10 tot €200 per maand.

Vergelijken: huren versus kopen van zonnepanelen

Of u kiest voor zonnepanelen huren of kopen, ze hebben beiden hun eigen voor- en nadelen. Laten we eens kijken hoe deze twee opties zich tot elkaar verhouden.

Zonnepanelen Kopen Zonnepanelen Huren
Geen kosten vooraf Nee Ja
Betere besparingen op lange termijn Ja Nee
Eigenaar van het systeem Ja Nee
Komt in aanmerking voor btw-regeling Ja Nee
Gemakkelijk om uw huis te verkopen Ja Nee
Geen onderhoud Nee Ja

Betere besparing op lange termijn

Of u nu kiest voor zonnepanelen leasen, huren of kopen; u zult geld besparen op uw energierekening. Wanneer u echter het systeem rechtstreeks koopt, zullen uw besparingen op lange termijn aanzienlijk groter zijn. Ook met een lening om zonnepanelen te kopen bespaart u op lange termijn veel meer dan wanneer u zonnepanelen least.

Bij de aanschaf van zonnepanelen betaalt u het systeem direct af en heeft u daarna geen maandelijkse betalingen meer. Bij het leasen van zonnepanelen daarentegen zit u vast aan maandelijkse huurbetalingen voor 20 jaar, soms langer, afhankelijk van de huurtermijn.

U bent dus uiteindelijk meer kwijt en bespaart minder met geleasede panelen.

Gemakkelijk om uw huis te verkopen

Het bezit van zonnepanelen verhoogt de waarde van uw huis. Studies hebben aangetoond dat woningen met zonnepanelen 20% sneller en voor 17% meer geld worden verkocht.

Dus als u van plan bent om niet al te snel te willen gaan verhuizen dan is het antwoord op de vraag zonnepanelen huren of kopen duidelijk kopen.

Het huren van zonnepanelen kan het juist veel moeilijker maken om uw huis te verkopen aan potentiële kopers, zonder dat het veel waarde toevoegt aan uw huis.

Waarom is dat? Nou, hoewel de huurcontract voor zonnepanelen kan worden doorgegeven aan een nieuwe huiseigenaar, kan het moeilijk zijn om een potentiële huiskoper te vinden die een huurcontract voor zonnepanelen van 20 jaar wil aangaan bovenop de aankoop van een nieuw huis.

Bovendien kan het zonne-energiebedrijf nieuwe huiseigenaren de toegang tot het contract ontzeggen op basis van hun kredietscore. Het kan dus moeilijk en tijdrovend zijn om iemand te vinden die bereid is de huurovereenkomst over te nemen en die door het zonnepaneel verhuurmaatschappij wordt geaccepteerd.

Maandelijkse betalingen

Wanneer u zonnepanelen koopt, hoeft u zich geen zorgen te maken over maandelijkse betalingen. In veel gevallen hoeft u zich ook geen zorgen te maken over maandelijkse elektriciteitsrekeningen.

Als u zonnepanelen koopt met een lening, zult u maandelijkse betalingen hebben. Deze betalingen liggen echter vast gedurende de looptijd van de lening.

Zonnepanelen huren daarentegen bevat meestal een prijsescalator, die aangeeft met welk bedrag de maandelijkse leasetermijnen elk jaar zullen stijgen. Dit betekent dat u in het derde jaar van uw huurcontract meer zal betalen dan in het eerste jaar. De escalator wordt bepaald door hoeveel de elektriciteitsprijs naar verwachting in de toekomst zal stijgen.

Als de elektriciteitsprijs in een bepaald jaar echter niet met het voorspelde bedrag stijgt, of slechts licht stijgt, bent u mogelijk meer kwijt aan uw huurbedrag dan u zou hebben betaald aan een elektriciteitsrekening zonder zonne-energie.

Dit is niet altijd het geval en onze vakspecialisten kunnen u daar over informeren en adviseren via de knop ‘Vergelijk Offertes’.

Onderhoud

Wanneer u zonnepanelen aanschaft, bent u volledig verantwoordelijk voor het onderhoud en de controle van het systeem. Als er een probleem is met het zonnesysteem, moet u het opsporen, en er voor betalen.

Dus wat dit onderdeel betreft is het antwoord op de vraag zonnepanelen huren op kopen, huren.

Daarentegen is wel zo dat zonnepanelen weinig onderhoud vergen. U moet er wel rekening mee houden dat u tijdens de levensduur van het systeem een aantal reparaties en onderhoudsbeurten moet betalen, zoals het vervangen van de omvormer.

Met een huurcontract voor zonne-energie hoeft u zich geen zorgen te maken over het onderhoud van het systeem. Dit komt volledig voor rekening van de leasemaatschappij voor zonne-energie. Problemen met het systeem worden gedekt door de leasemaatschappij, zolang de benodigde reparaties onder uw contract vallen.

Is zonnepanelen huren of kopen iets voor u?

Zonnepanelen nemen zonder aanbetaling, zoals een huurcontract voor zonne-energie, kan heel verleidelijk zijn. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat, hoewel u geen kosten vooraf hoeft te betalen, u niet zo veel geld zult besparen als wanneer u de zonnepanelen had gekocht.

Aan de andere kant zijn er situaties waarin het afsluiten van een huurcontract voor zonnepanelen zeer zinvol is. Een huurovereenkomst voor zonne-energie kan geschikt voor u zijn als:

  • U niet in aanmerking komt voor subsidies
  • U niet in aanmerking komt voor een lening en u geen geld hebt om een systeem aan te schaffen

Ongeacht of het de beste manier is, voor veel mensen die op zonne-energie willen overstappen, is het huren van panelen de enige manier. Om de beste specialisten voor uw situatie te vinden loont het enorm on offertes te vergelijken. Dat is waarin wij u graag helpen en al meer dan 100.000 anderen hebben geholpen aan zonnepanelen!

Waarom Zonnepanelen via Zonnepanelen-Regio.nl?

Bespaar geld

Bespaar tot 40% op uw zonnepanelen

Bespaar tijd

Eenvoudig binnen 2 minuten geregeld. Geheel vrijblijvend

Meerdere offertes

Vergelijk offertes van betrouwbare bedrijven

Wat onze klanten zeggen

"Wat een geweldige service"
Ik ben altijd op zoek naar de beste prijs en de beste service. Via Zonnepanelen-Regio.nl kreeg ik binnen een paar minuten verschillende offertes voor 'zonnepanelen huren' in mijn mailbox.
Willem Mulder
"Een aanrader"
We twijfelde enorm tussen zonnepanelen huren of kopen en we hebben gezien dat offerte vergelijken écht loont. Als je zonnepanelen wilt huren kan het maandelijkse huurbedrag enorm uiteen lopen. Bedankt voor de top service!
Sandra Bakker

Ontvang gratis offertes en bespaar tot 40%

Zonnepanelen huren of kopen?

Ontvang tot 5 offertes. Kies de specialist die aan je wensen voldoet.